GW nebo M365psd

Microsoft 365 nebo Google Workspace?

Tipy

Microsoft 365 nebo Google Workspace?

Víte o tom, že od 1. 7. 2022 definitivně skončila možnost užívání G Suite (nově Google Workspace) pro firmy zdarma? Možná i vy jste využívali například G Suite s Gmailem na vlastní doméně.

Jednou z možností, jak řešit tuto situaci, je přechod na platformu Microsoft 365. Podívejte se na hlavní rozdíly mezi Microsoft 365 a Google Workspace.

 

Jaké rozdíly a výhody získáte přechodem na platformu Microsoft 365?

V bodech jsme shrnuli, co vám Microsoft 365 přinese oproti Google Workspace:

  • větší prostor pro ukládání souborů,
  • větší nabídka funkcí pro vytváření a úpravu dokumentů,
  • možnost využití online, ale především desktopové verze aplikací,
  • velká nabídka dalších aplikací (nejen Office 365),
  • mnohem větší výběr licencí, delší zkušební období, způsob úhrady.

Jak velký prostor pro ukládání souborů do cloudu potřebujete?

Microsoft standardně poskytuje v rámci každého předplatného 1TB pro každého uživatele (v případě, že jste větší společnost, lze připravit i individuální nabídku).

Google nabízí několik verzí úložného prostoru na uživatele (30 GB, 2 TB, 5 TB nebo neomezený úložný prostor). Záleží, jakou verzi si vyberete.

Kdy si zvolit MS Office?

Pokud potřebujete využívat velkou nabídku funkcí pro vytváření a úpravu dokumentů, bude pro vás vhodnější vybrat si Office aplikace jako například Microsoft Word nebo Microsoft Excel. Vytváření dokumentů se stane jednodušší a efektivnější. Porovnáme-li Google Dokumenty nebo Google Tabulky, nemají tolik možností a nenabízí tak velké množství funkcí jako MS Office (Word, Excel, PowerPoint a další). A to jak v online verzi, tak zejména v desktop. V MS Office je navíc možné vybrat si z velké nabídky přednastavených šablon.

Jaký je rozdíl mezi online a desktop aplikacemi?

U Microsoft 365 si můžete zvolit, zda budete využívat online či desktop verzi vašich aplikací. Desktopové aplikace jsou aplikace, které si můžete nainstalovat rovnou do vašeho počítače. Oproti online prostředí není nutné se vždy přihlašovat do webového prohlížeče a lze s nimi pracovat i off-line. Avšak pozor na konflikty u ukládání při opětovném připojení, kdy se dokument synchronizuje do cloudu. Pokud pracujete na jednom dokumentu s kolegy, dohodněte se, na jakých částech budete pracovat, aby nedošlo k výše zmíněnému.

Pokud nepotřebujete desktop aplikace, výhodou práce v online prostředí je připojení odkudkoliv a již zmíněná možnost spolupráce na dokumentu ve stejném čase s kolegy.

Velká nabídka dalších aplikací

Další z mnoha výhod Microsoft 365 je široké portfolio aplikací v základním plánu licencí. Mimo nejznámější Office 365 jsou to například: OneNote, To do, Forms, Planner, Stream, Project nebo třeba Power Apps ke snadné tvorbě „low code“ aplikací či Power Automate, pomocí které můžete automatizovat vaše rutinní úkoly.

Do výčtu aktuálně nejvíce využívaných aplikací patří Teams, kterou společnosti využívají nejen na telefonování, pořádání schůzek, ale i na chatování, práci s dokumenty apod.

Porovnání nabídky aplikací obou platforem:

Nabídka dalších aplikací Microsoft 365

aplikace

Nabídka dalších aplikací Google Workspace

Google

Jaké jsou druhy licencí, možnosti zkušebního období a způsoby plateb?

U Microsoft 365 můžete zakoupit licence dle svých potřeb. K dispozici je nejen výběr „online a desktop“ licencí, ale máte možnost si zvolit i délku závazku (měsíční či roční).

Měsíční licenci platíte každý měsíc a předplatné můžete kdykoliv zrušit.

U roční licence se zaregistrujete k jednoročnímu předplatnému, ale máte možnost se rozhodnout, zda chcete platit měsíčně nebo jednorázově za celý rok. Při využití této možnosti získáte slevu v podobě dvou měsíců zdarma.

Navíc každou licenci je možné si vyzkoušet na první měsíc zdarma. Jednu licenci lze nainstalovat až na 5 různých zařízení (např. počítač doma, počítač v práci, tablet, mobilní telefon…)

U Google Workspace máte na výběr méně druhů licencí, možnost vyzkoušení na 14 dní zdarma a fakturace probíhá jednou měsíčně.

Doporučení

Rozhodnete-li se přejít ke službě Microsoft 365 a chcete, aby nasazení ve vaší organizaci proběhlo hladce, kontaktujte nás. Projdeme s vámi interní procesy a navrhneme vhodné řešení, jak správně a efektivně Microsoft 365 implementovat.